Intuïtief schilderen, ontspanning en groei

Door het uitoefenen van intuïtief schilderen, begin je een unieke reis. Deze reis zal je helpen doen ontdekken wat je intuïtie je wil vertellen. Een avontuur voor ieder die hier behoefte aan heeft. Bij schilderen denk je vaak al snel aan kunstrichtingen, schildertechnieken en allerlei soorten ongeschreven regels en wetten waar je jezelf aan moet houden. Dit is niet het geval bij intuïtief schilderen, hierbij leer je juist los te laten. Ervaar ruimte en inspiratie op een geheel nieuwe manier…

Wat is intuïtief schilderen precies?

Wanneer je jezelf beter wilt leren kennen kan intuïtief schilderen een goede hulp zijn. Eigenlijk is intuïtief schilderen een soort innerlijke reis waarbij je op ontdekkingsreis gaat naar je ware zelf. Alvorens je kan gaan beginnen met schilderen is het van belang om een verbinding te maken met je innerlijke zelf. Hierbij kan het helpen om te volgen, te voelen en te luisteren. Hierna maak je een keuze uit de aanwezige materialen zodat je op een intuïtieve wijze vorm kan geven aan jouw innerlijke ervaring. Hoe meer overgave er is hoe beter het volgen van je eigen intuïtie zal gaan. Tijdens het schilderen zal je af en toe verschillende blokkades kunnen tegenkomen. Deze kun je gewoon mee nemen in je innerlijke beleving. Door dit proces aan te gaan kan intuïtief schilderen veel positieve resultaten geven.

meer zelfvertrouwen   beter je grenzen kunnen aangeven   ontwikkeling van creativiteit
meer eigenwaarde minder piekeren tijd voor jezelf tot rust komen

Waarom kiezen voor intuïtief schilderen

Intuïtief schilderen is een uitstekende manier om je dagelijkse sleur even los te kunnen laten. Je maakt je hoofd helemaal leeg en gaat op zoek naar je innerlijk. Je kunt heerlijk ontspannen aan de slag met kleuren, vormen en structuren en dit kun je helemaal op je eigen manier doen. Volg je gevoel en laat je kwast, of andere materie, los op het doek. Je ziet vanzelf wat er op het doek verschijnt. Het is in ieder geval een eerlijk en oprecht werk, welke helemaal is gebaseerd op jouw gevoel en mind.

Er worden veel workshops gegeven over intuïtief schilderen. Het klinkt namelijk simpel, maar toch blijken mensen er in eerste instantie veel moeite mee te hebben. Het omschakelen tussen gedachten en gevoel is vaak lastiger dan gedacht. Tijdens de workshops ga je oefenen en leren om te werken vanuit je gevoel.
 

Kom jezelf tegen

Je moet er wel open voor staan om jezelf te onderzoeken en ontdekken. Kom dichter bij jezelf en kijk wat er gebeurd. Je creativiteit krijgt de vrije loop en er is niemand die oordeelt over je werk. Dit werk is namelijk een belichaming van jouw persoonlijke ontdekkingsreis. Ben jij toe aan een beetje rust en verlichting, ben je even klaar met de maatschappelijke druk? Vind dan jezelf weer terug met intuïtief schilderen.

Het gaat bij intuïtief schilderen niet zo zeer om de kwaliteiten van de schilder. Je hoeft er dus geen kunstdiploma voor te hebben. Sommige mensen noemen het ook wel een vorm van meditatie, één waarbij je echt tot rust kunt komen. den en/of sponsjes ga je aan de slag. Je kunt natuurlijk ook gewoon je handen gebruiken!

Het proces

Doordat je met intuïtief schilderen loskomt van je denken wordt het ook wel gezien als een innerlijk proces. Een gevolg van dit proces is dat je meer rust zult vinden in het dagelijkse leven en dat je ook dichter bij je ware zelf komt.

Intuitief schilderen wordt ook wel een “innerlijk proces” genoemd. Je komt als het ware los van je denken en daardoor dichter bij jezelf. Dit heeft als resultaat dat je onder andere meer rust ervaart tijdens de hectiek van het dagelijkse leven. Ook zullen eventuele blokkades en verlangens tijdens het schilderen duidelijk- en/of verwerkt kunnen worden.

Het gehele proces heeft een emotionele aard. Gedurende de workshop is het dan ook belangrijk te onthouden dat alles mag en niets moet. Het is puur ontspanning. En zoals al eerder gezegd, je hoeft echt geen talent voor schilderen te hebben, iedereen kan het!

Het volgen van intuïtieve schilderlessen

Uiteraard kun jezelf thuis met intuïtief schilderen aan de slag te gaan maar er bestaat ook de mogelijkheid voor het volgen van intuïtieve schilderlessen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het volgen van een workshop of cursus. Bij het begin van een workshop of cursus wordt vaak een korte meditatiesessie gegeven. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker verbinding maakt met je intuïtie. Een van de voordelen van een workshop of cursus volgen is dat je zelf niets hoeft mee te brengen, je kunt zo aan de slag, en voor alles is gezorgd. Je werkt in een heerlijk ruimte en hebt verder nergens omkijken naar. Loop je ergens tegenaan, lijkt het alsof al je inspiratie verdwenen is, of zie je misschien geen mogelijkheden meer om verder te kunnen met je schilderij? Vanaf het begin tot aan het eind word je tijdens de workshop persoonlijk begeleid om je bestemming of doel te bereiken.

Tussendoor is er natuurlijk volop gelegenheid voor een kopje koffie of thee met iets lekkers, ontspanning staat immers voorop. Alle ingrediënten voor een paar heerlijke uren zijn aanwezig!

PS: “Persoonlijke thema’s kunnen altijd besproken worden”.